Cd-tips
[ Tillbaka ]
2005-03-18
Fler tips:

I Am a Bird Now
Antony and the Johnsons8
Då hyllningarna av Antony and the Johnsons album I Am a Bird Now går som en löpeld genom Sveriges musikpress och samtliga recensenter gör vågen tänkte jag nämna några ord om den smärtsamt vackra debuten från 2000.

Vid det här laget kan väl de flesta historien om Antony, hur han uppträdde i cabaretformat på klubbar i New York, sätter ihop ett band och ger ut sin första skiva, hur Lou Reed upptäcker honom och tar med honom på sin turné. För att sen fem år efter debuten ge ut sin andra skiva där han bl.a. sjunger duett med sin idol Boy George och når denna näst intill osannolika framgång.

På den självbetitlade debuten framför Antony nio smäktande kompositioner med sin speciella röst i första rummet. Inledningen med Twilight är en perfekt öppning där man direkt förstår att det här bär av mot livets mörkare sidor. Därefter en förödande vacker Cripple and the Starfish där kärlek och smärta möts på ett näst intill masochistiskt vis, eller är det ironi? Jag vet inte. Textrader som "It's true I always wanted love to be hurtful! And it's true I always wanted love to be filled with pain and bruises." för att sen följas upp med "I am very happy, so please hit me. I am very happy, so please hurt me." tyder ju på ett inte helt okomplicerat förhållande till kärleken. Detta framfört med en lidelse som endast en person dragen till livets mörkare sidor har, en person som söker efter lite vänlighet och finner Hitler i sitt hjärta.

Bäst är ändå hyllningen till megatransan Divine (Harris Glenn Milstead), en fetlagd man som medverkade i flera av John Waters filmer bl.a Polyester och Hairspray innan han dog 1988. En person som Antony säkert känner stark samhörighet med. Så när han sjunger att "He was the mother of America, he was my self- determined guru. I hold his big fat heart in my hand." är det inget annat än hängiven beundran han ger uttryck för.

Det här är en skiva för oss som gillar när man inte sparar på det melodramatiska, för oss som tycker att Scott Walker och Little Jimmy Scott är två coola snubbar, och att Marc Almond borde ta ut svängarna mer. Att detta handlar om en kvinna fångad i en mans kropp har ni säkert redan fattat.
Köp cd:n här|All music guide|Spotify|Hemsida|Bra fansajt