Cd-tips
[ Tillbaka ]
2008-04-15
Fler tips:

Tigermilk

If You're Feeling Sinister

The Boy With The Arab Strap

Dear Catastrophe Waitress
Belle & Sebastian - The Life Pursuit9
Det är lika bra att erkänna på en gång, jag har aldrig varit något fanatiskt Belle and Sebastianfan. Jag har gjort en del försök men har aldrig riktigt insett storheten i skivor som den hyllade If You're Feeling Sinister. Visst, det har alltid funnits en eller ett par fantastiska låtar på varje skiva, Tigermilk har She's Losing It, Sinister har Judy and the Dream of Horses och skivan The Boy Whith the Arab Strap har den fantastiska Dirty Dream Number 2, men helheten har varit svårare att ta in.

Det var först när man bjöd in bombastfantasten Trevor Horn som det började röra på sig. På Dear Catastrophe Waitress har man tagit ett steg bort från den minimalistiska produktionen som präglar de tidigare skivorna. Något som tydligen gav Stuart Murdoch och bandet mersmak, för här på The Life Pursuit har man gått två steg längre.

Skivan sparkar igång med Act of the Apostle som har så mycket rymd att den kunde vara inspelad i den kyrka Murdoch tidigare jobbade som vaktis. Associationer till 60-talets Wall of Sound kan inte helt viftas bort. Another Sunny Day är en klassisk B&S-låt i upptempo som petar de tidigare nämnda låtarna av tronen. På White Collar Boy visar Murdoch att han nu vidgat vyerna bortom husgudar som Felt och The Smiths via ett glammigt 70-talssväng som följs upp i The Blues Are Still Blue där Marc Bolans spöke bjudits in för att jamma.

Vid det har laget har dina fötter för länge sedan tagit över fingrarnas taktfasta trummande mot bordsskivan och dina grannar börjar ana oråd. Men det är först när Sukie gör entré två låtar senare som du finner dig själv studsande runt på vardagsrumsgolvet, och då har vi fortfarande höjdpunkterna Funny Little Frog och For the Price of a Cup of Tea kvar.

Jag inser att ett hardcorefan av Belle and Sebastian inte riktigt jublar över det "nya" men borde nog som Murdoch & Co vidga sina vyer lite. För oss andra är det här den perfekta inkörsporten till Belle and Sebastians underbara värld. Köp eller ladda ner skivan, stoppa den i mobilen eller ipoden och möt våren med ett leende.
Köp cd:n här|All music guide|Spotify|Hemsida|Bra fansajt