Cd-tips
[ Tillbaka ]
2005-12-04
Fler tips:

Remembrance Days
/Different Kind
Of Weather

The Dream Academy8
Vackert kanske är den bästa beskrivningen på The Dream Academys debutplatta från 1985. Här framförs fantastiska melodier som flyter runt i samma vatten som Paddy McAloon och hans Prefab Sprout. Det är sångaren Nick Laird-Clowes som står för låtskrivandet tillsammans med keyboardspelande Gilbert Gabriel, men med i gruppen var också Kate St. John som spelar några lite ovanliga instrument som t.ex. oboe och dragspel.

Utöver gruppens tre fasta medlemmar medverkar en hel del musiker, mest känd av dessa är David Gilmour från Pink Floyd som också var med och producerade. Kanske inte så underligt med tanke på att Laird-Clowes tidigare hade bandet The Act med Gilmours bror Mark.

Debutsingeln och tillika plattans inledande spår, den nostalgiska Life in a Northern Town, blev en hit som många säkert minns än i dag. Men här finns faktiskt inte en enda dåligt låt, och trots att albumet känns väl sammanhållet så bjuder det på en hel del variation. (Johnny) New Light är en fin poplåt med allsång i refrängen. Sen har vi In Places on the Run en drömsk svävande ballad. Bound to Be ökar takten med en funky basgång och i Moving On visar Nick Laird-Clowes vilken fantastisk sångare han är. Laird-Clowes har för övrigt fått sin musikaliska träning hos självaste Paul Simon.

Det här är som sagt en helgjuten platta där ingen låt gör dig besviken.
Köp cd:n här|All music guide|Spotify|Hemsida|Bra fansajt