Cd-tips
[ Tillbaka ]
2004-12-31
Fler tips:

Soul Mining

Dusk
The The - Infected9
Matt Johnson är mannen bakom det udda gruppnamnet The The. En engelsman som tidigt påverkas av musik och redan vid 15 års ålder jobbar i musikbranschen. 1979 bildar han den första versionen av The The. 1981 släpper han en skiva under eget namn och först 1983 kommer The The debuten Soul Mining, en relativt förbisedd men inte alls dålig skiva. The The ligger i vila, kanske beroende på den uteblivna framgången, fram till 1986 då Matt efter ett år av mödosamt arbete släpper Infected, ett album och en ambitiös musikvideo.

Och nu reagerar alla, för det här är en skiva som mitt i ett extremt kommersiellt musikflöde sticker ut rejält. Dessutom hamnar han på kollisionskurs med sitt skivbolag som dels vill stoppa singelvalet Sweet Bird of Truth, p.g.a. en pågående konflikt mellan USA och Libyen, dels inte godkände omslaget till albumet föreställande en onanerande djävul. Han filmar också en video till varje låt, vilket var ytterst ovanligt vid den här tiden, något som CBS inte ansåg var ekonomiskt försvarbart.

Vid sidan av Morrissey var Matt Johnson en av de få som verkligen hade något att säga med sin musik och sina texter. Här avhandlas AIDS (Infected), religionskrig (Sweet Bird of Truth), alkoholens förföriska och förgörande påverkan (Mercy Beat) samt Englands förvandling till USA:s 51:a stat (Heartland).

Musikaliskt har Matt sina rötter i blues men med starka influenser av dans och elektronisk musik, och med en bred instrumentell sättning. Matt Johnson har en mörk, mjuk stämma som gärna övergår i ett mer frustrerat frustande, ofta uppbackad av kvinnliga körer. I vissa fall smeks de rätt vassa texterna in i förföriska melodier, som i Heartland.

Här framförs en svidande kritik mot Thatchers England i textrader som "This is the land where nothing changes, the land of red buses and blue blooded babies. This is the place where pensioners are raped, and the hearts are being cut from the welfare state." uppbackade med stråkar och körer som om det vore en hyllningssång.
Köp cd:n här|All music guide|Spotify|Hemsida|Bra fansajt